Skåne

Nära till vattnet och grönskande natur

Mer saker att upptäcka

Skåne som semesterdestination är inte ett helt självklart val, men här finns mer saker att upptäcka än vad man faktiskt kan tro vid en första anblick. Med nordvästra Skåne som utgångspunkt har du alltid nära till vattnet och frodig grönskande natur. Och det är bara början på allt som finns att upptäcka här.

I vårt sydligaste landskap är du så nära kontinenten du kan komma utan att behöva åka över Sveriges gränser. Detta magnifika landskap är den perfekta utgångspunkten för dig som vill ha en händelserik och mångsidig semester.

 

Pärlan mitt i Öresund

Mittemellan Sverige och Danmark ligger ön Ven, pärlan mitt i Öresund. Här var astronomen, astrologen och alkemisten Tycho Brahe verksam för 500 år sedan. Hit tar man sig enklast med Rååbåtarna, men se till att boka i god tid då det är ett populärt utflyktsmål under högsäsongen. På Ven bor endast 370 permanenta invånare, men varje år besöker tusentals turister denna semesteridyll till ö. En båttur på bara 45 minuter tar dig hela vägen till Ven och här är både bilar och backar sällsynta, vilket gör ön extremt cykelvänlig. För den som inte har en egen cykel, går det även bra att hyra en på plats. Med en mil i omkrets är Ven det lilla stora äventyret som passar både stora och små.

 

Sveriges starkast lysande fyr

I naturreservatet Kullaberg hittar du Sveriges starkast lysande fyr. Hela 78,5 meter över havsytan, blickar Kullens fyr ut över Öresunds vida vatten. Här är vattnet klart och helt perfekt för den som vill prova på att dyka i ett av Sveriges förnämsta dykvatten. Kullen Dyk har kurser för både nybörjaren och den som vill ändra bana i livet och sadla om till dykinstruktör. Så passa på att göra ett besök under vattenytan under semestern medan du är här.

Monumental utsikt

Vid Lerberget är utsikten monumental och här finns fina stränder för den badsugne och murrigt skogsliv för naturälskaren. Och bara 2 km bort hittar du Höganäs med sin anrika historia. Ingen annan svensk stad är så starkt förknippad med keramik som just Höganäs är. Här har brännugnarna bränt keramik i nästan två hundra år och i dagsläget finns ungefär 30 verksamma keramiker, ateljéer, butiker och verkstäder du kan handla i eller varför inte prova på att dreja själv?

 

Gör ett besök till Skåne

Så gör som mängder av andra semesterfirare i sommar, gör ett besök till Skåne och ha en semester på ditt sätt!

Missa inte

Keramikens högborg

https://www.hoganas.se/

Semesterfika

https://flickornalundgren.se