Inspiration inför semestern

Har du fortfarande inte några semesterplaner i sommar? Vi har massor med tips!

Vi har rest land och rike runt – från norr till söder – för att utforska besöksvärda resmål runtom i vårt avlånga land. Det har även gjorts en hel del stopp utanför Sveriges gränser för att hitta de där semesterpärlorna som kommer göra din sommar oförglömlig. Ta gärna en titt på några av filmerna vi listat nedanför och låt dig inspireras till en semester på ditt sätt.

Vägen till skrattfesten

Ljudet av skratt är bland det bästa som finns. Allra helst om det kommer från någon som står dig nära. Under en campingsemester får du gott om tid att umgås, uppleva och skratta tillsammans.

Vägen till myskvällen

Under semestern vill man så klart skämma bort familjen lite extra. När du väljer att campa kan ni alltid äta ute. Med myset och stjärnorna som närmsta granne.

Hela Sverige väntar på dig

Har du inte redan gjort det så upptäck Sverige på semestern. Vår vision är att Sverige ska vara Europas bästa campingdestination. Om vi lyckats kan bara du avgöra.

Semestra med campingfordon

En hemester, alltså en semester på hemmaplan kan vara minst lika spännande. Man måste inte resa långt för att hitta äventyret.

Vägen till friheten

En husbilssemester skapar en härlig frihet eftersom man själv kan bestämma vad an vill göra och vart man vill åka utan massa förberedelser.

Inspiration inför sommaren

Husvagnssemester är väldigt populärt och en stor fördel är att man har en personbil med sig för kortare utflykter.

Vägen till stranden

Campingfordon möjliggör en klimatsmart semester för hela familjen.

Klimatsmarta semestertips

En semester i Sverige kan innehålla hur mycket som helst. Kika gärna på våra inspirationsfilmer.

Vägen till äventyret

Staycation är det nya modeordet för en semester i Sverige. Sverige är fullt av härliga resmål och aktiviteter, se våra inspirationsfilmer för tips.

Upplevelser på hemmaplan

Ta en swemester i sommar, Sverige har mycket att erbjuda.

Vägen till fisket

En klimartsmart Swemester, bra för miljön och med mycket att erbjuda.

Älgsafari - Möt skogens konung

Kör in i parken och möt skogens konung på riktigt nära håll.

Björnskådning i Hälsingland

Björnskådning i Hälsingland. Se vild björn i sin naturliga miljö.

Treriksröset - 3 km naturskön vandring

3 km naturskön vandring till gränspunkten mellan Sverige, Norge och Finland.

Kosterhavets snorkelled

Kosterhavets snorkelled, 200 meter snorkelled med 8 informationsskyltar.

Kitesurfing i Haga Park

Kitesurfing i Haga Park. Vindsäkert och nybörjarvänligt 10 km söder om Ölandsbron.

Visingsö på cykel

Upplev Visingsö på cykel. En perfekt dagsutflykt med boende vid färjeläget.

Forspaddling i Åre

Forspaddling Åre. Välj ett forsäventyr för familjen eller avancerad rafting i Storforsen.

Höghöjdsbana Isaberg

5 höghöjdsbanor med 57 hinder och 20 MTB-leder för alla nivåer.

Höga Kusten - Surströmming på Ulvön

Höga Kusten. Besök surströmmingens ö, Ulvön.

Fagersta Cablepark

Fagersta Cablepark. 12 olika kickers och rails, granne med campingen.

Bouldering Kjugekull

Bouldering Kjugekull. Utmana dig själv med över tusen ”problem”…

Fiske i Ammarnäs

Ammarnäs. Fiske i strömmande vatten.

Westernridning Älvsbyn

Dagsturer eller veckolånga äventyr långt från civilisationen.

Fjällsnorkling i Stekenjokk

Upplev norrländska forsar och glid med strömmen i kristallklart vatten.

Sala Silvergruva

Miltals med gruvgångar med en 500-årig historia.

Tanklock - Finns det på en husbil?

Erica premiärtankar sin husbil och visst finns det ett tanklock…

Inspiration från Gone Camping

Fjällvandring uppför Kebnekaise

Vi tar oss till toppen av Kebnekaise, Sveriges högsta punkt. Sedan djupt ner i Kirunagruvan, 500 meter under marken.
För den som vill ha långt till närmsta granne är Norrland idealiskt för en husbilssemester. Under vistelsen bor vi på Stora Sjöfallets Fjällanläggning och på kvällen lagar vi potatisgalette med kallrökt lax och pepparotsvisp.

Ridning i Västerbotten

Med campingplatsen på Pite Havsbad som bas utforskar vi natursköna Norrbotten.
Följ med på häftig cowboyridning i den norrländska vildmarken där vi får uppleva full galopp i grunda bläckar och stilla kvällar vid lägerelden. Därefter beger vi oss till Bodens fästing. Perfekt för den som vill känna sig hemlig på sin hemester.

Harrfiske i Ammarnäs

Vi får hänga med på harrfiske med fluga och en vandring med packhäst i ödemarken – mot Sveriges längsta grotta, Korallgrottan.
Medan vi njuter av vår Svemester i Jämtlands och Västerbottens vackra natur och fauna, bor vi på både Kraja Camping och Hotings Camping.

Downhill i Järvsö

Downhill-cykling i Järvsö Bike Park är en populär aktivitet bland kicksökare på Swemester.
Dessutom testar vi björnsafari i de hälsingska skogarna och adrenalinet pumpar även där, trots att vi sitter stilla under tystnad och följer de vilda nallarnas närgångna besök.

Forsränning i Åre

Åre är väldigt mycket mer än vintersport och här kan du njuta av ett helt smörgåsbord av aktiviteter, även efter att snön smält bort. Suveränt för en staycation med andra ord.
Först testar vild forsränning i Geveströmmarna, Åre. När håret torkat är det dags för nattligt flugfiske i Handöl, endast en timme från Åre Camping.

Älgsafari och Vildmarkscamping i Småland

Dags för husvagnssemester. Vi drar på älgsafari i Smålandet i Markaryd, njuter av naturen på Getnö Gård och går en glasblåserikurs i ett av Glasrikets hyttor, Kosta Glascenter.
Sist men inte minst checkar vi in på Västervik Resort Lysingsbadet och tar vi en svängom på dansbandsveckan under festivalen Sverige dansar.

Makalösa Romantishe straße

Den är med på mångas att-köra-lista – Romantiska vägen, eller Romantische Straße som den heter på tyska. En 380 km lång och vacker sträcka mellan Würzburg och Füssen. Vi tar husbilen och stannar till på några vackra platser och njuter av stämningen bland annat i Würtzburg och Rothenburg ob der Tauber. Vi tittar även till det som anses vara ett av världens vackraste slott: Neuschwanstein.

Vågsurfing, pintxos och pilgrimsleder

När du tar husbilen söderut längs engelska kanalen på Europas fastland och till slut tvingas ta väster för att följa kusten. Då är du framme där Frankrike tar Spanien i hand – i bedårande Baskien. Här finns ljuvlig mat, bedårande natur och kittlande vågor som lockar till äventyr oavsett hur våghalsig du är. Vi testar vågsurfing, pintxos i San Sebastián och pilgrimslederna mot Santiago de Compostela.

Venedig, Dolomiterna, Gardasjön och Valpocella

Vi provar campinglivet med guldkant och reser till norra Italien. Vi ser Venedig till fots och från gondol, och du får tips på hur du får den välbesökta staden lite mer för dig själv. Camping Miramare i Venedig byts sedan mot Caravan Park Sexten – en anläggning som av vissa rankas som världens bästa. I avsnittet besöker vi dessutom Amarone-vinproducenten Camilla Rossi Chauvenets vingård.

Exotiska Gotland och Fårö

Vill du att din semester i Sverige ska kännas exotisk? Gör som Gone Camping, ta husbilen fantastiska Gotland med besök i Visby och Bergmans Fårö.
Vi möts av en magisk vacker ö som badar i sol och bjuder på både upplevelser, strandhäng och magiska solnedgångar bland ståtliga raukar.

Cykla på Ven i Skåne

Med nordvästra Skåne som utgångspunkt provar vi två aktiviteter med vårt campingfordon som utgångspunkt. Dels längs med havet och sedan under havet.
Först en sväng över till Ven, mellan Sverige och Danmark, för att titta på stjärnor och ekfatslagrad gin som lyssnar på reggae. Därefter bär det av till Mölle där vi gör ett prova-på-dyk.

Dalslands Vattenvägar

Ett Sverige i miniatyr. Jag så kallades en gång Dalsland. Området mellan Värmland, Bohuslän, Vänern och Norge.
Häng med oss på en klimatsmart semester bland sjöar, slätter och fjäll. Det blir kanotpaddling i Dalslands kanal, besök vid akvedukten i Håverud och abborrfiske i sjön Ärtingen.

Apelviken, Varberg och Tylösand

Halmstad och Varberg är kända för sina stränder och sommaräventyr. Vi hänger med  Martin som tar med sin dotter och upplever Halland; Stand up Paddleboard (SUP) i Fylleån, Bockstensmossen (fyndplats för Bockstensmannen) och Varbergs fästning. Under vistelsen bor vi bland annat på Apelviken.

Treriksröset och ishotellet på sommaren

Aldrig tidigare har Gone Camping varit längre norr ut. Vi besöker ishotellet i Jukkasjärvi sommartid där vi provar på isskuptering. Sedan går en barndomsdröm i uppfyllelse när Martin vandrar till Treriksröset. Under vår vistelse i Lappland bor vi på Gällivare Camping och Karesuando Camping som är Sveriges nordligaste.

Åre, Geveströmmarna och Handöl

Vi åker till Jämtland och testar vild forsränning i Geveströmmarna, Åre. När håret torkat är det dags för nattligt flugfiske i Handöl, endast en timme från Åre Camping. För Åre är väldigt mycket mer än vintersport. Här dukas det upp en vid meny av aktiviteter efter att snön smält bort.

Flåm! Flåmsbanan och Vøringsfossen

Flåmsbanan har utnämnts till norra Europas vackraste tågresa, och det förvånar ingen. Den sträcker sig mellan Flåm och Myrdal och är drygt 20 km långt ögongodis för naturälskaren. Väl här passar vi även på och tittar på ett av Norges mest besökta turistmål – Vøringsfossen.

Salzburg, saltbrott och Hallstatt

Vi tar vår ”plåtis” och åker till Österrike. Från klassiskt Mozart till musikalernas musikal, Sound of Music. Från djupa gångar till höga berg. I Salzburg, Salzkammergut och Alaussee hittar du fröjder för både öga och öron, och ölälskaren lär inte heller bli besviken.

Längs byarna i Cinque terre

Vi har åkt hela vägen till Italien för att vandra mellan de fem byarna i magiska området Cinque Terre. Martin Örnroth njuter av vyerna och smakerna. Han lär sig att göra sin egen pesto och gör ett studiebesök på en av de många vinodlingarna.

Göta kanal och S:t Annas Skärgård

Vi hoppar ombord på M/S Ceres i Berg för att kryssa österut på Göta Kanal. I Borgensberg hyr vi cykel och tar oss tillbaka, via ett stopp på Cloettas Outlet-butik i Ljungsbro. Därefter spenderar vi en dag i kajak i magiska S:t Anna Skärgård.

Från Haga Park till Böda Sand

Kite surfing vid Haga Park på Öland är något utöver det vanliga. Här är det vindsäkert och långgrunt vilket gör förhållandena enastående. På vår väg norrut på ön stannar vi till på både Wannborga – något så ovanligt som en svensk vingård – och Marsjö Gård där man föder upp strutsar.

Västergötland och Vätterns västra strand

Västergötland förknippas ofta med slätten eller Göteborg, men i landskapets nordöstra delar finns mängder av kul resmål för hela familjen. Slussar i Göta kanal, bad och fiske i Vättern och mycket mer. Vi packar husbilen och ger oss ut och letar efter smultron… förlåt, blåbärsställen i Västgotarnas land.