Östergötland

Göta Kanal & S:t Anna Skärgård

Ikonisk kanalsträcka

Få saker är så förknippade med med svensk sommar som Göta Kanal är. Att färdas med båt över denna ikoniska kanalsträckan är en upplevelse man kommer minnas för resten av livet.

Göta kanal är en 200 km lång kulturskatt som knyter ihop öst med väst och det är lätt att förstå varför detta är en av Sveriges mest populära turistattraktioner.

 

Två akvedukter

Äventyret på Göta Kanal börjar i kommunen Berg, på det lilla fartyget m/s Ceres, med slutdestination Borensberg. En sträcka som anses höra till Göta Kanals allra vackraste etapp. Under den 3h långa färden passerar man 9 slussar, två klaffbroar och två akvedukter mellan de trånga och smala passagerna. Så man kan lugnt säga att sträckan är full av överraskningar och minnesvärda intryck. Att färdas på vattnet i långsamt tempo medan man passerar vykort efter vykort är extremt rogivande och en upplevelse man kommer att minnas för resten av livet.

 

Allt du behöver är en kajak

En av de kanske absolut bästa platserna för havskajakpaddling är S:t Anna och Gryts skärgårdar. Allt du behöver är en kajak, en paddel och för den oerfarne: en guide. Och en riktigt bra guide hittar du i Tyrislöt, hos Gunvor Larsson. Hon startade trenden med havskajaking för över 30 år sedan och man kan vara trygg med vetskapen att hon känner till varenda kobbe och skär som är värd att besöka. Här finns både karg ytterskärgård och skyddande innerskärgård, så det spelar ingen som helst roll om du är erfaren eller nybörjare.

 

Idyllisk skärgårdsmiljö

En ö du absolut måste besöka under vistelsen här är Harstena, som är en av de kändaste öarna i området. Platsen har varit bebodd i 500 år och förr i tiden så försörjde man sig på bland annat säljakt i området. Idag så bjuder ön på en idyllisk skärgårdsmiljö och det är nästan så man väntar sig att Båtsman och Tjorven ska komma springandes bakom sjöbodarna.

 

Oförglömlig semester

Så vänta inte, styr resan mot Östergötland i sommar och ha en oförglömlig semester på ditt sätt.

Missa inte

Havskajak

https://www.stannakajak.se