Varberg, Apelviken & Tylösand

Fartfylld semester

Massor av roliga fritidsaktiviteter

Vill du ha en fartfylld semester med massor av roliga fritidsaktiviteter i sommar? Då ska du ta dig till Varberg på västkusten.

Västkusten är vackert året om, men på sommaren är det magiskt. Det finns många fina platser och destinationer att besöka längst kusten och med Varberg som utgångspunkt har du en hel uppsjö med förträffliga semesterdestinationer nära till hands. Härifrån är du exempelvis bara ett stenkast ifrån surfparadiset Apelviken, där vinden nästan alltid blåser. Här hittar du några av norra europas bästa vindsurfingstränder. För den oerfarne finns prova-på-kurser och de går även bra att hyra utrustning för både kite- och vindsurfing för den som är lite mer erfaren.

 

Familjeaktivitet som passar både stora och små

En bit utanför Varberg hittar du Fylleån, här kan du testa att glida fram på en SUP i behagligt semestertempo. Under sommaren så anordnas regelbundna SUP-färder på Fylleån och på det äventyret kan hela familjen hänga med. Detta är en perfekt familjeaktivitet som passar både stora och små och man behöver inga direkta förkunskaper för att bemästra brädan. Det enda man behöver är lite mod och ett någorlunda balanssinne. Att paddla SUP i Fylleån känns lite som att befinna sig i en exotisk djungel i regnskogen och det är lätt att glömma av att man faktiskt befinner sig i Sverige när man glider fram i den frodiga grönskande omgivningen.

 

Kvarlevorna från Bockstensmannen

En halvtimmes bilfärd österut från Varberg finns en världsberömd fyndplats, här hittades nämligen kvarlevorna från Bockstensmannen för ungefär 80 år sedan. Bockstensmannen är kvarlevorna av en man som hittats i en mosse i Halland och som enligt forskarna vid Hallands museum anses ha dött cirka 1350 –1370. Fyndet är unikt eftersom det är Europas enda fullständigt bevarade medeltida mansdräkt. Idag finns han utställd på Varbergs fästning, som också är ett väldigt populärt utflyktsmål.

 

Väldigt populär bland de minsta besökarna

Vill du uppleva fästningen på ett annorlunda och spännande sätt rekommenderas en dramatiserad vandring där man reser tillbaka 400 år i tiden. Skådespelet gör att man dels får en bra känsla för historian som utspelat sig här och dels att man får följa med till flera spännande platser på fästningen, som exempelvis fängelsehålorna. En kuslig plats som brukar vara väldigt populär bland de minsta besökarna.

 

Gör som mängder av smarta semesterfirare

Så gör som mängder av smarta semesterfirare i sommar, styr resan mot Varberg och ha en semester på ditt sätt.