Skagen

Styr färden mot Skagen i sommar

Milslånga stränder

I norra Danmark är stränderna milslånga och gyllengula. Här känns livet lite enklare och dagarna mycket skönare.

I vårt rödvita grannland skiner solen lite mer och stämningen är något mer lustfylld. Här är det helgkänsla hela veckan lång och det behövs ingen särskild anledning för att unna sig något gott att äta eller höja sina glas för en skål. Danskarna vet verkligen hur man lever livet och det är lätt att förstå varför Danmark har blivit utnämnt till världens lyckligaste land. Varje år vallfärdar svenskar hit för att njuta av sol, bad och den gladlynta danska stämningen.

 

Kattegatt och Skagerack möts

En av de mer populära sakerna att göra medan man är på besök på Nordjylland är att ta sig hela vägen ut till Skagens spets, där Kattegatt och Skagerack möts. Grenen som består av sand, ändrar utseende och form dagligen, helt beroende på väder och vind. Det råder badförbud just vid spetsen pga. de starka strömmarna som uppstår här, men den som vill kan prova den unika upplevelsen att stå med en fot i varje hav samtidigt.

 

Toast Skagen

En liten bilfärd bort från själva grenen hittar du byn Skagen. I detta lilla pittoreska samhälle till semesteridyll går den mesta arkitekturen i gult, förutom de röda sjöbodarna nere i fiskehamnen, där det självklart är liv i luckan från morgon till kväll. Här erbjuds färsk fisk och skaldjur i alla dess former och det finns mängder med godsaker att ta med hem eller njuta av på plats. Varför inte passa på att äta en Toast Skagen när du ändå här? Eller ännu bättre, imponera på ditt sällskap och köp med dig ingredienserna hem och tillaga denna klassiska rätt helt på egen hand (se recept i filmen).

 

Milslånga stränder

Hela Nordjylland är mer eller mindre inramad av en enda lång sandstrand, så för dig som gillar att sola och bada finns det knappast ett bättre ställe att besöka under semesterveckorna. Här är det både badvänligt och barnvänligt, och tempot är alltid inställt på semesterläge. De milslånga gyllengula stränderna väntar på dig, så välkommen över till dina rödvita grannar i Skagen och se till att säkra en semester på ditt sätt!

Missa inte

Skagens Museum

​​https://skagenskunstmuseer.dk