Romantische Strasse

Vacker sträcka mellan Würzburg och Füssen

En av de kändaste vägarna i hela Europa

Den är med på mångas att-köra-lista, Romantiska vägen, eller Romantische Straße som den heter på tyska. En 380 km lång och vacker sträcka mellan Würzburg och Füssen.

Välkommen till en av de kanske kändaste vägarna i hela Europa. Romantische Straße är en av världens första turistvägar, som skapades strax efter andra världskriget i den dåvarande amerikanska ockupationszonen. För att uppleva denna världsberömda sträcka måste du först ta dig till norra Bayern, där du hittar huvudorten Wurzburg, som är omgiven av vinfält och delad av floden Main. Här får du en försmak av vad som väntar längre fram i form av historiska vingslag och vackra byggnader.

 

Påminner om en sagovärld

På den snirkliga och praktfulla sträckan passerar man ett 20-tal byar. En av de vackraste och mest välbevarade medeltida städerna på etappen är Dinkelsbühl, med sina ståtliga kyrkor, präktiga handelshus och säregna korsvirkesarkitektur. Platsen påminner om en sagovärld i fullskala som passar både stora som små.

 

Klättra upp i tornet

En av de mest spektakulära byarna längs hela Romantische Straße är Rothenburg. Om du väljer att passera genom stadsporten Rödertor så får du inte missa tillfället att klättra upp i tornet för att njuta av den makalöst fina utsikten som ger dig en bra bild över hur hela staden är uppbyggd. Här finns också möjligheten att vandra genom vissa delar av den 2 km långa ringmuren. Väl innanför murarna så möts man av en fascinerande stadsmiljö med pampiga torg, enorma kyrkor och färgglada korsvirkeshus, många byggda redan på 1400-talet och än idag så kan man se de tidstypiska skyltarna utanför de små pittoreska butikerna. För 500 år sedan hade staden imponerande 600 invånare och hörde till en av de största och mest välmående städerna i hela Europa. Anledningen till den starka tillväxten just här är att staden ligger mitt i korsningen mellan två handelsvägar, den mellan Prag och Paris, och den mellan Norden och Venedig.

 

Ikoniska slottet Neuschwanstein

Vid foten av Alperna hittar man staden Füssen som är det officiella slutet på Romantische Straße. Den här staden har ett ess i rockärmen som ingen annan stad kan skryta med, här hittar du nämligen det ikoniska slottet Neuschwanstein som är en av världens mest fotograferade byggnader. Slottet ser ut att vara från medeltiden, men faktum är att det knappt är 150 år gammalt. Detta är tveklöst ett av världens vackraste slott och det sägs att Disney tog sin inspiration härifrån när Törnrosaslottet ritades.

 

Styr resan mot Tyskland

Så gör som mängder av andra smarta semesterfirare i sommar, styr resan mot Tyskland och ha en semester på ditt sätt.