Norge

Fjordarnas moder

Så nära en sagomiljö man kan komma

Geirangerfjorden är sedan 2005 skyddad av UNESCO som ett världsarv och är så nära en sagomiljö man kan komma. Här finns förtrollande vattenfall och bergen sluttar rakt ner i det djupblåa vattnet i fjorden.

Norge är fjordarnas moder, här finns mer än 1000 fjordar, men en av de kanske kändaste är Geiranger. Som djupast når den hela 260 m under ytan och de omkringliggande bergen sträcker sig upp till svindlande höjder på 1 600 m. Något du absolut inte får missa medan du är och besöker Geiranger är möjligheten att ta dig ut på vattnet. Här kan man antingen hyra kajak eller åka ut på en guidad båttur för att på nära håll möta den imponerande natur som bidragit till att göra platsen till ett världsarv. Längs fjorden finns flera berömda och mäktiga vattenfall, som exempelvis Friaren, De Sju Systrarna och Brudslöjan. Den 15 km långa Geirangerfjorden är ett av Norges största turistmål och allra längst in i fjorden hittar du det lilla samhället Geiranger. Härifrån är du bara ett stenkast ifrån flera olika natursköna vandringsleder.

 

Utsikten ner i fjorden är hänförande

För den som vill ha en lite mer utmanande uppgift rekommenderas den snirkliga vandringen som leder upp mot den gamla fjällgården Skageflå. Stigen är både smal och brant, men det finns räcken och vajrar överallt att grabba tag i. Här har människor levt sedan 1000-talet och under lång tid var Skageflå en välmående gård där man producerade getost. 1916 lämnade den sista familjen gården och platsen föll delvis i glömska. Men efter att kung Harald valde att fira sitt silverbröllop på gården med ett 30-tal kungliga gäster, så har platsen blivit ett populärt utflyktsmål för turister. Utsikten ner i fjorden är hänförande och det är lätt att tänka att detta kanske är en av världens vackraste vandringsleder.

 

Sommarskidåkning i Stryn

Här finns massor med saker att göra och upptäcka, oavsett om du vill ha en fartfylld semester eller om du vill insupa naturens lugn. För den hurtige finns möjligheten att testa på sommarskidåkning i Stryn och vill man variera sig med lite stadsliv ligger Ålesund nära till hands. Den medelstora kuststaden har ett rikt kulturliv och det finns mängder med trevliga barer, restauranger och museum att besöka.

 

Upptäck allt fantastiskt

Så kom till Norge i sommar och upptäck allt fantastiskt som finns här, och ha en semester på ditt sätt.