Upptäck Sverige
med husvagn

Kontakta en återförsäljare idag!

Semester på ditt sätt

Att semestra med campingfordon är många gånger ett klimatsmart alternativ. En familj med fyra personer kan under en vecka minska sitt klimatavtryck med 50% jämfört med personbil, buss och tåg i kombination med hotell.

Köpa husvagn – 5 saker att tänka på

Går du i husvagnstankar? Husvagn är ett smart och prisvärt alternativ för dig som vill ha en flexibel och klimatsmart semester. Här är våra bästa råd för vad du bör tänka på vid köp av husvagn.

1. Utgå från ditt behov

Fundera på vad som är viktigt för att husvagnssemestern ska bli lyckad. Hur många personer ska sova och bo i din husvagn? Det avgör hur stor den behöver vara samt antalet fasta respektive tillfälliga sängplatser. Vilken planlösning och komfort förväntar du dig? Lås dig inte vid ett specifikt märke, utan fundera i stället på vilka behov din husvagn behöver tillgodose.

2. Bestäm din budget

Det finns husvagnar i alla prisklasser, därför är det viktigt att du har bestämt dig för en budget. På marknaden finns det ett stort utbud av både nya och begagnade husvagnar att välja bland. Jämför med andra liknande husvagnar på marknaden för att säkerställa att du betalar ett rimligt pris.

3. Handla tryggt

Att köpa husvagn är en stor investering. Genom att göra din affär med en auktoriserad HRF-återförsäljare (återförsäljare anslutna till Husvagns- och husbilsbranschens riksförbund) kan du känna dig trygg. Alla anslutna återförsäljare följer nämligen samma riktlinjer och regler och du får fulla garantier.

4. Håll koll på vikt och dragkapacitet

Kontrollera att din bil har kapacitet och rätt vikt för att dra husvagnen. Husvagnens totalvikt får inte överstiga din bils maximala dragvikt. Du hittar uppgiften i bilens registreringsbevis.

5. Uppgradera ditt körkort – om det behövs

Innan du ger dig ut på vägen med din nya husvagn behöver du rätt körkortsbehörighet. Men låt det inte hindra dig från att välja den husvagn som du vill ha. Om du inte har det som behövs, kan du utöka din körkortsbehörighet hos Transportstyrelsen. Det är inte svårt, men kan ta lite tid.

Relaterat innehåll

Campingtrender 2024 – spaningar från HRF
Från båtliv till campingäventyr
Familjen Ask om sitt inbyte: 
”Nu får tonåringarna mer plats”