Höga kusten

Ett världsarv i världsklass

En mycket speciell plats

Höga kusten är området mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Denna mycket speciella plats präglas av hur landet reser sig upp efter en lång och svunnen istid. Det tydligaste tecknet på detta är att landområdet här höjer sig cirka 8 millimeter varje år.

År 2000 utnämndes Höga kusten till ett världsarv av Unesco, här finns nämligen världens största landhöjning på 286 meter, men platsen kunde lika gärna fått utmärkelsen för sin skönhets skull. Här finner du skogslandets vidder, älvdalar, den dramatiska kustlinjen och kontrasten mellan städer och storslagen natur. Ett världsarv vars natur består av lika många skiftningar i landskap som upplevelser. En perfekt plats för att skapa din egna helt unika semesterupplevelse.

 

Både älskad och hatad läckerhet

Från den lilla byn Mjällomslandet kan du åka en idyllisk båttur med m/s Kusttrafik ut till Ulvön, som ligger i Örnsköldsviks skärgård, mitt i hjärtat av Höga kusten. Denna ö har blivit känd som navet, för en i många kretsar missförstådd delikatess, nämligen surströmmingen. Här har det jästs strömming i över 100 år och ön är starkt förknippad med denna ursvenska både älskade och hatade läckerhet. På Ulvön bor enbart 40 tappra bofasta, men på somrarna ändras atmosfären när sommarstugeägarna och turisterna intar ön och omvandlar den till ett semesterparadis. Här finns restauranger, hotell, vandrarhem, stugor att hyra, en affär och många gamla fina byggnader att vila ögonen på. Under semestern händer massor med roliga saker på denna lilla ö: Midsommarfirande, Ulvöregattan och Ulvödagarna är några årliga evenemang man absolut måste uppleva på plats om man vill sätta guldkant på semestern.

 

Åka linbanan hela vägen upp

För den som tycker om att aktivera sig under sin ledighet är Skuleberget en perfekt plats att besöka. Toppen av berget sträcker sig 295 meter över havsytan och under sommartid kan du åka linbanan hela vägen upp och vandra omkring och njuta av utsikten. Det finns också tre olika vandringsleder som tar dig hela vägen upp och passar för den som vill ha en lite svårare semesterutmaning. Södra bergsstigen är cirka 2,5 km, Grottstigen cirka 1 km och Östra bergsstigen 2,5 km, beroende på om du väljer att starta vandringen från östra eller södra sidan av berget. När du kämpat dig hela vägen upp väntar en liten belöning, högst upp på Skuleberget hittar du nämligen Toppstugan som serverar både fika och lättare rätter.

 

Ett besök till Höga kusten

Så gör som mängder av andra semesteräventyrare och gör ett besök till Höga kusten du med och ha en semester på ditt sätt.

Missa inte

Fika med magnifik utsikt

https://friluftsbyn.se/skuleberget-toppstuga-hoga-kusten