Gotland

En förtrollande ö

Upptäck allt från natur till kultur

Välkommen till Gotland, här bor ca 60 000 permanenta invånare, men ön besöks årligen av ungefär 900 000 turister som kommer hit för att upptäcka allt från natur till kultur. Att ta sig hit är inte svårare än att köra på en färja från antingen Oskarshamn, Västervik eller Nynäshamn, så det finns gott om alternativ för att ta sig ut till denna förtrollande ö.

Längst kustlinjen på den västra sidan av Gotland hittar man Visby, staden med ett virrvarr av svindlande gator och gränder som andas medeltidskänsla. Detta är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien och är sedan 1995 med på Unescos världsarvslista. Här känns det som tiden har stått stilla och miljön är som gjord för att bara strosa omkring i och upptäcka olika saker, medan man låter semesterlugnet infinna sig. Den som har tittat på Astrid Lindgrens Pippi Långstrump kommer känna igen sig på flera platser här, då många ikoniska scener spelats in både innanför och utanför ringmuren som omger Visby.

 

Här bodde Ingmar Bergman

För den kulturintresserade är Fårö, som ligger så långt norrut man kan komma på Gotland, en viktig plats. Här bodde nämligen Ingmar Bergman, som spelade in 4 långfilmer i dessa magiska miljöer. Den världskända regissören kom hit för första gången på 60-talet och både bodde och arbetade på ön fram till sin död 2007. Vill man veta mer om Bergman och hans konstnärskap så ska man definitivt besöka Bergman Center på Fårö. Och är man en riktig Bergmanfanatiker finns det möjlighet att upptäcka de spännande inspelningsplatserna runt om på Fårö tillsammans med Bergmancenters guider som tar dig djupt in i filmernas värld. Eller varför inte en cykelsafari i Bergmanland?

 

Karg natur och kalksten

Nordligaste delen av Gotland är en upplevelse i sig, landskapet här är mycket speciellt med karg natur och kalksten som breder ut sig och samsas i harmoni med magiskt vackra sandstränder. Här hittar du den magnifika sandstranden Suderstrand, som blivit utsedd till en av Sveriges 5 bästa stränder. Och vad passar egentligen bättre än att läsa en god bok på en sandstrand under semestern?

 

Natur- och kulturskatter

Så oavsett om du kommer hit för natur- eller kulturskatter så lovar vi att dina behov kommer bli mättade. Gör som många andra smarta semesterfirare, kom till Gotland och ha en semester på ditt sätt!

Missa inte

Ingmar Bergmans favoritö

https://www.bergmancenter.se