Upptäck Sverige
med husvagn

Kontakta en återförsäljare idag!

Semester på ditt sätt

Att semestra med campingfordon är många gånger ett klimatsmart alternativ. En familj med fyra personer kan under en vecka minska sitt klimatavtryck med 50% jämfört med personbil, buss och tåg i kombination med hotell.

Från båtliv till campingäventyr

Efter tio år med båt bestämde sig familjen Molin för en ny semesterform: campingresa med husvagn. Den första begagnade husvagnen köptes spontant, under ett besök hos campande vänner på Öland.

Både husvagns- och båtbranschen var vinnare under pandemin, när många svenskar fick upptäcka nya sätt att semestra på. Familjen Molin bestämde sig för att sälja sin fjärde båt när efterfrågan var stor. Men de hade aldrig kunnat föreställa sig att de i stället skulle bli husvagnsägare, helt spontant dessutom.

– Vi var på semester med vännerna på Öland. De bodde i sin husvagn, men vi bodde i en campingstuga. Både vi och barnen tyckte det var jättemysigt att hänga i deras förtält och gillade livet på campingen, säger Christer Molin, som haft båt sedan 15-årsåldern.

Frun Emma flikar in:
– Det kändes fritt och härligt. Barnen cyklade runt på campingen, badade i poolen och spelade fotboll. Det är lätt att träffa nya kompisar på en campingplats.

Rekordsnabbt köp

Innan familjen hade lämnat Öland kunde de titulera sig husvagnsägare.
– Ja, där gick det undan! Vi satt i vännernas förtält när köpet blev klart, säger Christer, ler och fortsätter:
– Vi valde en ganska billig vagn med några år på nacken, mest för att känna på campinglivet. Vi fastnade direkt och tyckte det var kul. Redan efter första året köpte vi en ny husvagn.

Mindre press med husvagn

Både Christer och Emma tycker att det är mindre press med en husvagn jämfört med båt.

– Med husvagn planerar man sina resor och ser till att de blir av. En båtutflykt är betydligt mer väderberoende och kan lätt ställas in. Däremot går det utmärkt att campa när det regnar, förklarar Emma.
Christer nickar instämmande:
– Så fort solen sken på sommaren kände man pressen över att ge sig ut med båten, fast man kanske hellre hade lagt sig på en klippa i några timmar.

Frihetskänsla och gemenskap
Friheten att ta sig dit de vill, för en relativt liten peng, och den fina gemenskapen på campingplatserna är stora fördelar med husvagn, enligt Molins.

– Det är semester med sitt eget lilla hus. Vi hoppas att barnen vill följa med oss i flera år till, säger Emma.

Relaterat innehåll

Campingtrender 2024 – spaningar från HRF
Köpa husvagn – 5 saker att tänka på
Familjen Ask om sitt inbyte: 
”Nu får tonåringarna mer plats”