Upptäck Sverige
med husvagn

Kontakta en återförsäljare idag!

Semester på ditt sätt

Att semestra med campingfordon är många gånger ett klimatsmart alternativ. En familj med fyra personer kan under en vecka minska sitt klimatavtryck med 50% jämfört med personbil, buss och tåg i kombination med hotell.

Familjen Ask om sitt inbyte:

”Nu får tonåringarna mer plats”

Från noviser till entusiaster på bara tre år. Familjen Ask hade ingen campingerfarenhet alls när de köpte sin första husvagn mitt under pandemin. Nu älskar de husvagnslivet, och är redo för årets säsong i en ny och större husvagn.

Husvagnsförsäljningen ökade med hela 30 procent mellan januari och maj 2021, när pandemin gjorde att svenskarna stannade i Sverige. Familjen Ask var en alla dem som slog till på en husvagn – och fastnade fullständigt för husvagnslivet.
– Det var faktiskt en slump. Vi var på väg hem från en semestervecka i fjällen och skulle bo en natt hos mina kusiner i Karlstad. Men på grund av smittorisken bodde vi i deras husvagn på tomten. Vi blev överraskade över hur mysigt, ombonat och fräscht det var, säger Johnny Ask och tillägger:
– Redan i bilen på väg hem började vi surfa efter begagnade husvagnar. Vi gick alltså från att sova en natt i en husvagn till att bli intresserade av att köpa en egen. Varken jag eller min fru hade någon som helst campingerfarenhet innan.

Uppgradering efter tre år 
Nästan exakt tre år senare har de bytt in sin fina Adria Adora 573 PT, som de köpte begagnat, och uppgraderat till en sprillans ny och rymligare husvagn, en Hobby 650 KMFe 2023.
– Tanken föddes nog av att jag är lite prylgalen, säger Johnny skrattande.
Han fortsätter:
– Men egentligen handlade det om att vagnen började kännas liten för våra tjejer och alla deras grejer. Vår äldsta dotter är 15 år och behöver mer utrymme, inte minst en större säng, och nu har de en egen del längst bak i husvagnen.

Plats för vännerna
Ett stort plus med en större husvagn är också matplatsen för åtta personer. I princip alla campingresor görs med nära vänner och deras barn.
– Vi ser fram emot att kunna sitta inne allihop, vädret är inte alltid på topp i Sverige. Förtältet blir inte ett måste på samma sätt. Båda tjejerna tycker att det är spännande och roligt med en ny husvagn.

Nu ser familjen fram emot första helgturen till Apelviken i Varberg, en favorit i repris. I sommar väntar även populära Böda Camping på Öland.
– Att koppla av och förgylla livet bara över en helg är fantastiskt skönt. Vi har en hektisk vardag med jobb, hus och tjejernas idrotter, på campingresorna släpper vi allt. Vi umgås, grillar och njuter av livet, precis som man gör på semestern.

Johnny avslutar:

– Vi hade garanterat åkt i väg ännu mer om vi hade haft tid. Vi älskar husvagnslivet!

Relaterat innehåll

Campingtrender 2024 – spaningar från HRF
Köpa husvagn – 5 saker att tänka på
Från båtliv till campingäventyr