Upptäck Sverige
med husvagn

Kontakta en återförsäljare idag!

Semester på ditt sätt

Att semestra med campingfordon är många gånger ett klimatsmart alternativ. En familj med fyra personer kan under en vecka minska sitt klimatavtryck med 50% jämfört med personbil, buss och tåg i kombination med hotell.

Campingtrender 2024 – spaningar från HRF

Korta helgresor, fortsatt Svemester och aktivitetsresor i kombination med campingliv. Det är heta trender inom mobilt boende, som fortsätter att öka bland svenskarna. Jörgen Nyström, kanslichef på HRF, Husvagns- och Husbilsbranschens riksförbund, lyfter årets campingtrender.

Först och främst, varför har campinglivet fått så stort fäste bland svenskarna?
– Under pandemin var det många som upptäckte hur fantastiskt och bekvämt det är. Nu är det glädjande att se hur många som har valt att ”stanna kvar”. Dessutom är många mer klimatmedvetna i dag och tänker efter innan de åker i väg på en charterresa. Fjällvandring med tåg är den enda klimatvänliga semesterformen som slår campingsresor.


Vad är då årets stora snackis när det gäller campinglivet?
– Att det korta resandet ökar. Många åker i väg med sin husvagn eller husbil på fredag efter jobbet eller kanske lördag morgon. Man reser inte så långt utan håller sig gärna i närområdet. Det är ett sätt att slippa alla måsten därhemma, till exempel en växande tvätthög eller rabatten full med ogräs. Man vill sätta lite guldkant på livet och bara njuta.

Vilka trender ser du mer just nu?

– Svemester gäller fortfarande. Sverige är fantastiskt och det finns mycket att upptäcka. I år är också kronan svag och världsläget svajigt, så det känns tryggt att stanna här. Vi ser också att aktivitetsresande med husvagn eller husbil ökar. Man ska kanske gå på konsert i närheten eller följa barnbarnens fotbollscup, och passar helt enkelt på att slå två flugor i en smäll.

Vilka krav har svenskarna på campingplatserna?

– Antingen vill man ha en enkel uppställningsplats för att stanna en eller två nätter, ofta är det husbilsägare som är ute efter att ”fricampa”. Eller så vill man ha all service som går att få för att kunna stanna i minst en vecka. Då behöver det finnas roliga aktiviteter för barnen, en bra restaurang och olika typer av idrottsaktiviteter som yoga, vattengympa och löpning. Dessa brukar ingå i avgiften, lite som all inclusive på en charterresa.

Det finns 280 000 registrerade husvagnar och 120 000 husbilar i Sverige. Vad säljs det mest av just nu?
– Husbilar. Det är också vanligare med ett skifte från husvagn till husbil. I vissa faser i livet är det smidigare med husvagn, oftast under småbarnsåren, och i andra perioder passar det bättre med husbil. Husbilen ses som lite flashigare, men de är också dyrare. Det är också vanligt att börja med en begagnad husvagn, men ganska snabbt byta upp sig till en helt ny när man har förälskat sig i campinglivet.

Till sist, vad lyfter svenskarna som det bästa med campinglivet?
– Friheten! Det visar alla undersökningar. Du kan åka när du vill och vart som helst, även om det nuförtiden kanske krävs lite framförhållning under högsäsong.

Tre tydliga trender 2024

1. Korta helgresor

Allt fler svenskar åker på korta helgresor, gärna i närområdet. Man slipper hemmets måsten, får miljöombyte och njuter av livet ihop med nära och kära.

2. Fortsatt Svemester

Campingresor i Sverige fortsätter att ligga i topp. En skakig omvärld och en svag krona gör att husvagns- och husbilsägare styr resan till någon av landets alla campingplatser.

3. Aktivitetsresor

Att kombinera en campingresa med någon form av aktivitet blir allt vanligare, till exempel en fotbollscup med barn eller barnbarn, en konsert eller ett besök hos en lokal matproducent.

Relaterat innehåll

Köpa husvagn – 5 saker att tänka på
Från båtliv till campingäventyr
Familjen Ask om sitt inbyte: 
”Nu får tonåringarna mer plats”